Doporučil vám lékař žaludeční dietu a nevíte si rady, jak by měl vypadat váš jídelníček? Poradíme vám a ukážeme, co můžete jíst. Kdo musí dodržovat žaludeční dietu a jaká jsou její hlavní pravidla? Radí nutriční specialistka.
Obsah článku:
Základní principy žaludeční diety
- Žaludeční dieta je šetřící strava označovaná podle dietního systému jako dieta č. 2.
- Doporučuje se lehce stravitelná a nenadýmavá strava.
- Výběr potravin a jejich způsob zpracování tlumí produkci žaludečních enzymů a zmírňuje trávicí potíže v horní části zažívacího traktu.
- Žaludeční dieta se dodržuje především při zánětu žaludku, žaludečních vředech a dyspepsii.
- V jídelníčku se omezují dráždivé, nadýmavé a obtížně stravitelné potraviny.
- Zcela se vylučují alkoholické nápoje, kouření a omezuje se pití kávy.
- Dieta je nutričně plnohodnotná a vhodná i pro dlouhodobé dodržování.
Co je žaludeční dieta
Žaludeční dieta je šetřící dieta, jejíž cílem je nedráždit žaludek a střeva. Jedná se o léčebnou stravu, která je v dietním systému označovaná jako dieta číslo 2. Tato dieta je důležitou součástí léčby akutních i chronických zažívacích obtíží, nejen žaludečních potíží.
Žaludeční dieta šetří trávicí trakt:
- mechanicky – nesmí se jíst nestravitelné nebo těžce stravitelné potraviny (slupky, zrníčka, luštěniny, celozrnné potraviny a další potraviny s vysokým množstvím vlákniny)
- chemicky – nesmí se konzumovat dráždivé a pálivé koření, smažené pokrmy, ostrá a pikantní jídla
- termicky – nesmí se jíst a pít potraviny a nápoje moc horké nebo moc studené
Hlavní principy žaludeční diety
- Zmírňuje žaludeční potíže a je nedílnou součástí jejich léčby.
- Výběr potravin a jejich technologická úprava má šetřící charakter.
- Omezují se dráždivá, tučná, kořeněná, smažená a nadýmavá jídla.
- Jídla musí být dobře stravitelná a připravená doměkka.
- Neměla by se jíst příliš horká nebo naopak příliš studená jídla a nápoje.
- Při žaludeční dietě se doporučuje pravidelnost v jídle, vhodné je jíst malé porce 6–8× denně.
- Platí zákaz kouření a pití alkoholických nápojů.
- Nevhodná je také konzumace silné kávy.
- Nedoporučuje se pít velké množství tekutin najednou.
- Důležitý je také fyzický a psychický klid s dostatkem spánku.
Jak žaludeční dieta funguje
Žaludeční dieta je speciální stravovací režim založený na konzumaci potravin, které nedráždí žaludek. Výběr potravin a způsob jejich přípravy tlumí vylučování žaludečních šťáv a enzymů, čímž zmírňuje trávicí potíže. Žaludeční dieta sice omezuje výběr potravin, ale je energeticky i biologicky plnohodnotná a může se dodržovat dlouhodobě.
Pro koho je žaludeční dieta určena
Nejčastějším důvodem k dodržování žaludeční diety je akutní zánět žaludku neboli akutní gastritida. Žaludeční dieta se dále doporučuje i při jiných onemocněních trávicího systému, jako je například chronická gastritida (chronický zánět žaludku), žaludeční nebo dvanáctníkové vředy a žaludeční dyspepsie. Kromě toho je tato dieta vhodná také u onemocnění jater a v případě, že má člověk zánětlivá onemocnění střev.
Jak vypadá jídelníček při žaludeční dietě
Při akutních potížích je nejdříve nutné dodržovat klid na lůžku, hladovku a dostatečný pitný režim. Nejdříve se podává tekutá strava (čaj, bílá káva, mléko, libový vývar a v těžších případech umělá enterální výživa), potom kašovitá šetřící strava, následně šetřící strava pevné konzistence a po odeznění potíží se postupně přechází na normální jídelníček. Při chronických problémech se doporučuje rovnou šetřící dieta.
Nejdůležitějším rysem šetřící žaludeční diety je šetrná úprava pokrmů. Pokrmy připravujeme vařením, dušením, pečením ve vodě a pod poklicí, pečením v alobalu nebo úpravou v páře či v mikrovlnné troubě. Vyhýbáme se přepalovaným tukům a vytváření těžce stravitelných kůrek na potravinách, proto je při žaludeční dietě naprosto nevhodné smažení, fritování a grilování.
Mnohá onemocnění žaludku lze úspěšně zmírnit úpravou stravy a změnami životního stylu. Pokud však příznaky přetrvávají nebo se zhoršují, je důležité vyhledat lékařskou pomoc a konzultovat léčbu s lékařem.
Co znamená šetrná úprava jídel?
Maso neopékáme na oleji, ale nejdříve opečeme na sucho na nepřilnavé pánvi, podlijeme vodou a dusíme (případně rovnou vaříme nebo dusíme v páře). Malé množství kvalitního tuku nebo oleje přidáváme až do hotového pokrmu, aby nedocházelo k přepalování tuků při působení vysokých teplot. Stejně tak neopékáme cibuli jako základ pod maso, ale malé množství můžeme rozvařit do masové šťávy nebo polévky.
Jídla nezahušťujeme jíškou, k zahušťování pokrmů můžeme zvolit nasucho opraženou mouku, mouku rozmíchanou ve vodě, nastrouhanou bramboru nebo mixovanou kořenovou zeleninu. Podle individuální snášenlivosti lze zahušťovat i trochou mléka nebo smetany.
Doporučuje se jíst menší porce, ale častěji kvůli prevenci nadměrného zatížení žaludku. Důležité je také jíst v klidu a vyhradit si na jídlo dostatečný čas (nejíst ve spěchu). Potřeba je myslet také na konzistence jídla a pokrmy musí být připraveny doměkka.
Pryč s těžce stravitelnými potravinami
Z jídelníčku vyřazujeme všechny těžce stravitelné potraviny, mezi které patří například celozrnné a čerstvé pečivo, luštěniny, ovoce a zelenina se slupkou nebo zrníčky. Při žaludeční dietě platí úplný zákaz alkoholických nápojů a kouření.
Doporučuje se také omezit konzumaci kávy a povoluje se 1 až 2 šálky slabé kávy denně, pokud lékař neurčí jinak.
Povolené a zakázané potraviny
Zatímco některé potraviny mohou zhoršovat příznaky zánětu žaludku a jiných žaludečních problémů, jiné potraviny mohou zase od nepříjemných příznaků ulevit. Výběr potravin při žaludeční dietě je sice individuální, ale existují obecná doporučení, která je vhodné dodržovat. Člověk by se měl hlavně vyvarovat potravinám, které dráždí žaludek a vedou u něj k potížím.
Skupina potravin | Vhodné | Nevhodné |
Maso | kuřecí prsa, krůtí prsa, libové hovězí zadní, libové vepřové (kýta, panenka), králík, libová šunka, drůbeží játra | tučná masa, husa, kachna, zvěřina, skopové maso, uzené maso, smažená a fritovaná masa, salámy, párky, paštiky, tučné uzeniny, masové konzervy, jelita, jitrnice, prejt, tlačenka, slanina, škvarky, huspenina, hovězí a vepřová játra |
Ryby | rybí filé, pstruh, štika, lín, cejn, tilápie, candát | tučné ryby |
Mléko a mléčné výrobky | nízkotučné a polotučné mléko, zakysané mléčné výrobky (kefír, podmáslí, zákys), bílý jogurt, tvaroh, čerstvé sýry, žervé, sýry do 30 % tuku v sušině – sýry se nesmějí tepelně zpracovávat | plnotučné mléko, plísňové a aromatické sýry, zrající sýry (Romadur, olomoucké tvarůžky), pikantní pomazánky |
Ovoce | banány, oloupaná jablka, oloupané broskve, oloupané meruňky, oloupané nektarinky, oloupané hrušky, pomeranče, mandarinky, grapefruity, švestky, citrony, hroznové víno bez pecek, meloun bez pecek, ovocné a zeleninové šťávy, ananasový kompot | ovoce s tvrdými slupkami a zrníčky – jahody, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz, borůvky, vinné hrozny, čerstvé i sušené fíky, neoloupané jablko, neoloupané hrušky, kiwi, třešně, višně, brusinky, kdoule, jeřabiny, datle, hroznové víno s peckami |
Zelenina | mrkev, celer, petržel, pastiňák, špenát, hlávkový salát, květák, mladé brukve, rajčata, červená řepa, chřest, cuketa, zelené fazolky v menším množství, dýně, lilek, rajčatový protlak, rajčatová passata, v malém množství i hrášek, květák a brokolice | kapusta, cibule, česnek, ředkev, ředkvičky, rajčata, kukuřice, okurky, paprika, zelí, sterilované okurky, květák ve velkém množství, brukev, pórek, sterilovaná zelenina |
Pečivo | starší pečivo z bílé mouky (rohlíky, veka, bílý chléb), buchty, koláče, suchary, piškoty, dietní vánočka, dietní sušenky, piškoty, loupáčky bez máku | čerstvý chléb a pečivo, celozrnné pečivo, domácí vánočka, výrobky z kynutého těsta, otruby, pečivo z listového těsta, linecké cukroví, smažené moučníky, máslové sušenky, pečivo s náplní nebo čokoládovou polevou |
Přílohy | vařené brambory, bramborová kaše, rýže, batáty, kuskus, těstoviny, bramborový knedlík, noky, halušky | celozrnné těstoviny, celozrnná rýže, americké brambory, kynuté knedlíky, smažené hranolky, krokety, bramborový salát |
Tuky | kvalitní rostlinné oleje (olivový, řepkový, lněný, avokádový), máslo | sádlo, ztužené rostlinné tuky, přepalované tuky, škvarky, slanina, lůj |
Luštěniny | – | hrách, čočka, fazole a sójové boby, arašídy |
Ořechy | – | všechny ořechy, mák, kokos |
Sladkosti a pochutiny | med, džem, moučníky z piškotového a sněhového těsta, ovocné rosoly, pudink, bublanina s povoleným ovocem | zmrzlina, kakao, čokoláda, chipsy, solené pochutiny |
Vejce | celá vejce v lehce stravitelné úpravě používáme do pokrmů, samostatně ne více než 2 ks denně, bílky neomezeně | – |
Koření a ochucovadla | čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, kopr, bazalka, saturejka, kerblík, máta, estragon, dobromysl, majoránka), kmín, vanilka, skořice, fenykl a badyán, vývar z bobkového listu, vývar z nového koření, vývar z hub, sůl (přiměřeně) | pepř, mletá paprika, nové koření, kari a chilli, bobkový list, sójová omáčka, hořčice, kořenící směsi, worchesterová omáčka, Maggi, bujón, majonéza |
Nápoje | voda, ovocný čaj, bylinkové čaje, slabý černý nebo zelený čaj, minerální voda, melta, Caro | alkoholické nápoje, káva, silné kakao, čokoláda, sycené minerální vody, nápoje příliš studené nebo příliš horké, Coca Cola, Pepsi, Tonik |
Ostatní | instantní polévky a jídla, polotovary |
Ukázkový jídelníček při žaludeční dietě
Den 1
- Snídaně: bílá káva, veka, máslo, džem
- Svačina: banán
- Oběd: rajská polévka s rýží, dušený kuřecí plátek na bazalce, bramborová kaše
- Svačina: kefír, rohlík
- Večeře: kuskus s červenou řepou a nízkotučnou mozzarellou
Den 2
- Snídaně: rýžový nákyp s meruňkami, ovocný čaj
- Svačina: jablko (oloupané)
- Oběd: libový kuřecí vývar, hovězí maso dušené v kořenové zelenině, těstoviny
- Svačina: jogurt s džemem
- Večeře: bílý chléb, žervé, libová šunka, hlávkový salát
Den 3
- Snídaně: jáhlová kaše s nektarinkou (oloupanou), zelený čaj
- Svačina: meloun, tvrdý sýr 30 % t.v.s.
- Oběd: dýňová polévka, vepřový přírodní plátek, dušená mrkev, vařené brambory
- Svačina: piškotová roláda s tvarohem
- Večeře: treska pečená v alobalu s jogurtovým dipem
Výhody žaludeční diety
- Zmírňuje potíže spojené s onemocněním žaludku a obecně šetří zažívací systém.
- Zaměřuje se na zdravé formy vaření.
- Výběr potravin respektuje zásady zdravého stravování.
- Je energeticky a nutričně plnohodnotná.
- Obsahuje dostatek bílkovin.
- Množství energie a základních živin lze přizpůsobit individuálním potřebám.
- Preferuje zdravé tuky (nenasycené mastné kyseliny) na úkor méně zdravých tuků (nasycené mastné kyseliny).
- Úplně eliminuje nezdravé trans tuky a přepalované tuky.
- Zakazuje konzumaci alkoholických nápojů.
- Doporučuje i další zdravé změny životního stylu, jako je přiměřený pohyb, dostatek spánku a pravidelnost v jídle.
Nevýhody a rizika žaludeční diety
- Žaludeční dieta je sice energeticky plnohodnotná, ale kvůli omezenému výběru potravin by měla být dodržována spíše krátkodobě – ideálně do vymizení žaludečních problémů (obvykle 2 až 3 měsíce, dlouhodobě se podává při chronických chorobách žaludku).
- Šetřící žaludeční dieta znamená velký zásah do způsobu stravování a může být pro někoho omezující.
- Při dodržování této diety je nutná vlastní příprava stravy.
- V některých případech může být žaludeční dieta monotónní a „bez chuti“.
Závěrečné shrnutí: Dieta uleví při žaludečních potížích, vředech a spoustě dalších neduhů
- Nejčastějším důvodem k dodržování žaludeční diety je akutní zánět žaludku (tzv. akutní gastritida). Toto onemocnění může být nepříjemné a bolestivé, ale správnou úpravou stravy a životního stylu se dají jeho příznaky výrazně zmírnit.
- Doporučuje se šetřící žaludeční dieta založená na konzumaci okruhu potravin, které nedráždí žaludek.
- Tato dieta se dá dodržovat i dlouhodobě, je plnohodnotná a jedná se o důležitou součást léčby akutních i chronických zažívacích obtíží.
Zdroje
1. Corsello, A., Pugliese, D., Gasbarrini, A., & Armuzzi, A. (2020). Diet and Nutrients in Gastrointestinal Chronic Diseases. Nutrients, 12(9), 2693.
2. Li, Y., Su, Z., Li, P., Li, Y., Johnson, N., Zhang, Q., Du, S., Zhao, H., Li, K., Zhang, C., & Ding, X. (2020). Association of Symptoms with Eating Habits and Food Preferences in Chronic Gastritis Patients: A Cross-Sectional Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
3. Duque-Buitrago, L. F., Tornero-Martínez, A., Loera-Castañeda, V., & Mora-Escobedo, R. (2023). Use of food and food-derived products in the treatment of gastritis: A systematic review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 63(22), 5771-5782.
4. Fontham, E., Zavala, D., Correa, P., Rodriguez, E., Hunter, F., Haenszel, W., & Tannenbaum, S. R. (1986). Diet and chronic atrophic gastritis: a case-control study. Journal of the National Cancer Institute, 76(4), 621-627.
5. Azer, S. A., Awosika, A. O., & Akhondi, H. Gastritis. [cit. 18-8-2024]. In: StatPearls [online]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544250/
6. Svačina, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2256-6.
7. Ihamaki, T. (1987). Chronic atrophic gastritis in first-degree relatives of gastric carcinoma patients. Helsinki: Timo Ihamäki.
8. Escott-Stump, S. Escott-Stump S. (2015). Nutrition and diagnosis-related care. 8th ed. Wolters Kluwer.