Zeleninové kaše jsou ideální zdravou přílohou k masovým i vegetariánským jídlům. Hladká struktura a jemná chuť pasuje ke kuřecímu plátku, hovězímu steaku i opečenému tempehu.
Obsah článku:
Hrachová kaše
Suroviny:
- 350 g žlutého hrachu
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce přepuštěného másla ghí
- 1 lžička majoránky
- 2 bobkové listy
- Sůl
Postup:
- Propláchněte hrách a dejte ho namočit přes noc do vody.
- Druhý den vodu z hrachu slijte.
- Do hrnce nasypte hrách a přidejte dostatek horké vody tak, aby byl hrách zcela ponořený.
- Ke hrachu přidejte sůl a bobkové listy a vařte do změknutí.
- Mezitím vedle na pánvi osmahněte cibulku pokrájenou najemno na másle ghí.
- Uvařený hrách rozmixujte ponorným mixérem na kaši, přidejte osmahnutou cibulku, prolisovaný česnek, majoránku, trochu soli a pořádně promíchejte.
Bramborová kaše
Suroviny:
- 500 g brambor
- 50 ml polotučného nebo rostlinného mléka
- 2 lžíce másla
- Sůl
Postup:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Pokrájené brambory nasypte do hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly zcela ponořené.
- Jakmile jsou brambory hotové, slijte je, přidejte trochu soli, máslo, mléko a rozmixujte na kaši.
Batátová kaše
Suroviny:
- 500 g batátů
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička citrónové šťávy
- Sůl
Postup:
- Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Pokrájené batáty dejte do hrnce, zalijte vodou a dejte je vařit.
- Jakmile budou batáty uvařené, slijte je, přidejte k nim sůl, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu a olivový olej a rozmixujte na kaši.
Placky z bramborové kaše
Suroviny:
- 400 g bramborové kaše
- 1 vejce
- 100 g jáhlové mouky
- Sůl
- Koření podle chuti (pepř, kmín, grilovací koření…)
- Rostlinný olej
Postup:
- K bramborové kaši přidejte vajíčko, sůl, koření a jáhlovou mouku.
- Pokud bude hmota příliš řídká, přidejte více mouky.
- Jakmile je hmota dostatečně hustá, rukou vytvořte placičky.
- Placky osmažte na troše oleje.
Doporučujeme
Mrkvovo-celerová kaše
Suroviny:
- 300 g mrkve
- 200 g celeru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rostlinného mléka
- Sůl
Postup:
- Mrkev s celerem oloupejte a nakrájejte na kousky.
- Zeleninu dejte do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit.
- Jakmile je vše uvařené, slijte vodu a přidejte rostlinné mléko, olivový olej a sůl.
- Zeleninu rozmixujte na kaši.
Přejeme vám dobrou chuť!
reklama