Low carb dieta slibuje rychlý úbytek tuků a celou řadu dalších zdravotních benefitů. Stačí omezit příjem sacharidů a nahradit je potravinami bohatými na bílkoviny, tuky a ideálně i další živiny. Lze ale nahradit tak oblíbený chléb a jiné pečivo?
Nebudeme vás napínat. Možné to samozřejmě je. Stejně jako jsme si zvykli jíst různé druhy celozrnného pečiva a neládovat se každý den rohlíky a chlebem z bílé mouky, existují také možnosti, jak sacharidové pečivo nahradit úplně. A není jich vůbec málo.
Občas je prostě fajn jen tak si na rohlik namazat oblíbenou pomazánku nebo si pochutnat na čerstvém chlebu s máslem a vařeným vajíčkem. Těmto chutím se nemusíte vyhýbat ani při low carb dietě.
Vyzkoušejte jeden nebo klidně všechny uvedené recepty, jak si připravit domácí chléb a pečivo s minimálním obsahem sacharidů. Považujte to především za zajímavý tip, jak si zpestřit standardní nízkosacharidový jídelníček založený na mase, mléčných výrobcích a zelenině.
Obsah článku:
Sýrový chléb s černými olivami
Chuťově vynikající chléb, na kterém si rychle vytvoříte závislost. Konzumujte jen občas 😉
Ingredience na menší bochník:
- 200 g sýru Gouda
- 4 ks vajíčka
- 1 lžička mletého kmínu
- 4 lžíce psyllia (vláknina)
- 1 lžíce lněných semínek
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce konopných semínek
- 50 g černých oliv nebo sušená rajčata
- sůl
Tvrdý sýr nastrouhejte najemno. Přidejte vajíčka, vlákninu, kmín a špetku soli a promíchejte. Nechte 10 minut odpočinout. Mezitím zapněte troubu na 200 °C a nakrájejte olivy na menší kolečka. Přidejte je do těsta na chléb a znovu promíchejte.
Z těsta vytvořte bochánek či jiný libovolný tvar a dejte jej péct do trouby na cca 15 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a pečte dalších 30 minut, dokud chléb nezezlátne. Po vyjmutí z trouby jej posypte semínky. Nechte chléb vychladnout a skladujte v lednici nebo mrazáku.
Nízkosacharidové bagety z tvarohu a chia semínek
Chutné a jemné bagetky, které oceníte ke svačině na výletě, ke grilovanému masu i na party jednohubky.
Ingredience na 4 bagety:
- 200 g měkkého tučného tvarohu
- 50 g krémového sýru
- 2 lžíce chia semínek
- 2 lžíce sezamových semínek
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 3 lžíce psyllia (vláknina)
- 2 ks vajec
- ½ lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička soli
Rozehřejte troubu na 150 °C. Suroviny vložte do větší mísy a důkladně promíchejte, dokud nevznikne hutné lepkavé těsto. Nechte několik minut odležet, a poté vytvořte 4 větší nebo 8 menších baget. Nebo kolik vám vyjde 😉 Bagety posypte směsí semínek a položte na pekáč vyložený pečicím papírem. Pečte 50 až 60 minut, dokud nejsou bagetky dozlatova upečené.
Oopsie chléb z vajíček a sýru
Tyto jednoduché placky skvěle nahradí klasické pečivo. Jíst je můžete s čímkoliv, co vám chutná. Samozřejmě dle zásad low carb diety. 😉
Ingredience na cca 6 kousků:
- 3 ks vajíček
- 100g krémový sýr (může být lučina)
- sůl a pepř
- 1 lžička vinného kamene
- bylinky, parmazán, chia semínka, česnek (dle chuti)
Zapněte troubu na 150°C. Připravte si dvě nádoby. Do jedné vložte bílky a do druhé žloutky. Bílky vyšlehejte do sněhu. Žloutky smíchejte se sýrem, vinným kamenem a případně dalšími surovinami dle chuti. Osolte a opepřete. Opatrně promíchejte obě směsi. Na plech vyložený pečicím papírem vytvořte placičky. Pečte cca 25 až 30 minut do zlatova. Skladujte v lednici či mrazáku.
Low carb chléb ze tří druhů mouk a semínek
Na tento chléb budete potřebovat spoustu surovin včetně mandlové a lněné mouky. Ty si můžete připravit doma, ale lze je i koupit už hotové.
Ingredience:
- 100 g mandlové mouky
- 150 g lněné mouky
- 100 g dýňové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 100 g lněných semínek
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g dýňových semínek
- 100 g mandlí
- 200 ml kokosového oleje
- 100 ml vody
- 1 menší cuketa
- 5 ks vajíček
- 1 lžička soli
Nejprve rozehřejte troubu na 180°C. Do větší mísy vsypejte všechny druh mouk, semínek a nahrubo nasekané mandle. Promíchejte. Přidejte najemno nastrouhanou cuketu, kokosový olej, vodu a vajíčka. Osolte. Do těsta můžete přidat i nakrájené olivy. Důkladně promíchejte a nechte odstát 5 minut. Ještě jednou promíchejte. Lepkavé těsto vlijte do formy na chléb a pečte cca 55 až 60 minut. Hotový chléb skladujte v ledničce nebo mrazáku.
Nechce se vám nebo nemáte čas vařit? Vyzkoušejte low carb krabičky. Nízkosacharidové jídlo připraví za vás a dovezou vám ho domů či do práce. Stravujete se low carb, jídlo si užíváte a ještě šetříte čas.
Jogurtové bochánky bez sacharidů pro náročné
Nadýchané bochánky si oblíbí prostě každý. Obzvláště dobře chutnají s domácí ovocnou marmeládou z malin, jahod či ostružin. Samozřejmě bez cukru 😉
Ingredience na 2 bochánky:
- 150 g tučného jogurtu (10 % tuku)
- 4 ks vajíček
- 1 lžička soli
- 5 lžic lněného semínka
- 2 vrchovaté lžíce psyllia
- 50 g semínek a ořechů
- 5 g prášku do pečiva s vinným kamenem
Předehřejte troubu na 160 °C. V míse smíchejte vajíčka s jogurtem a solí. Přidejte najemno rozemletá lněná semínka a vlákninu, případně rozdrcené ořechy a semínka a prášek do pečiva. Opravdu důkladně promíchejte a nechte alespoň 5 minut odstát.
Hotové těsto by mělo být lepkavé a středně husté. Vytvořte dva bochánky a dejte do trouby péct na cca 50 až 55 minut. Hotové bochánky položte na bavlněnou utěrku a nechte vychladnout. Teprve poté můžete krájet a podávat.
Závěrečné shrnutí: Pochutnejte si na chlebu bez sacharidů
Chcete-li si kdykoliv upéct výživný low carb chleba či pečivo, mějte doma následující suroviny:
- sýry: gouda, eidam nebo mozzarella,
- krémový sýr: lučina,
- bílý tučný jogurt,
- tučný tvaroh,
- vajíčka,
- psyllium,
- nesacharidové druhy mouk: mandlová, lněná, dýňová, kokosová,
- různé druhy semínek: lněná, slunečnicová, dýňová, sezamová, konopná, chia,
- ořechy: mandle, lískové, pekanové,
- koření: sůl, kmín, bylinka,
- kypřicí prášek,
- černé olivy, sušená rajčata.