Halloween je obdobím zábavy, kostýmů i sladkostí. Pokud ve vás však pomyšlení na sladké vzbuzuje hrůzu a strach z nabytí zbytečných kalorií navíc, připravte si chutnější a zdravější alternativy halloweenských dezertů. Máme pro vás výběr inspirativních receptů, které potěší vaše chuťové pohárky a oslní nejen vás, ale i vaše blízké!
Obsah článku:
Bezlepkové čarodějnické prsty
Ingredience:
- 2 šálky mandlové mouky
- ¼ šálku kokosové mouky
- ½ šálku medu nebo javorového sirupu
- ¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- ¼ lžičky soli
- plátky mandlí (na nehty)
- 2 lžíce malinové marmelády nebo džemu bez cukru (na krvavý efekt)
Nejprve si připravte těsto, které by se mělo nechat alespoň dvě hodiny před zpracováním v ledničce. V míse smíchejte mandlovou mouku, kokosovou mouku a sůl. Poté přidejte med nebo javorový sirup, rozpuštěný kokosový olej, vanilkový a mandlový extrakt. Vše důkladně zpracujte ručně nebo pomocí robotu do kompaktní hladké hmoty. Takto připravené těsto zabalte do potravinové fólie a nechejte v ledničce odležet.
Po uplynutí doby vytáhněte těsto z lednice a nechejte trochu povolit. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Těsto odebírejte lžičkou na menší části a začněte tvarovat malé tenké válečky připomínající prsty. Mějte na paměti, že těsto se při pečení mírně roztáhne. Pomocí nože udělejte v těstě zářezy, které budou připomínat klouby prstů.
Prsty položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je péct asi na 10-12 minut, nebo dokud okraje nebudou lehce zlatavé. Jakmile budou prsty upečené a vychladlé, naneste na konec každého trochu malinové marmelády, která bude evokovat krvavý efekt. Na marmeládu přilepte plátek mandle, aby vytvořila vzhled nehtu.
Dýňový hallowenský koláč
Ingredience na korpus:
- 1 a ½ šálku mandlové mouky
- ¼ šálku kokosového oleje (studeného, nakrájeného na kousky)
- ¼ šálku medu nebo javorového sirupu
- ¼ lžičky soli
Ingredience na náplň:
- 2 šálky dýňového pyré (čerstvého nebo konzervovaného)
- ½ šálku kokosového cukru nebo medu
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky soli
- 3 vejce
- 1 šálek kokosového mléka (plnotučného)
Nejprve začněte s korpusem. V míse smíchejte mandlovou mouku se špetkou soli. Přidejte studený kokosový olej a prsty ho zapracujte do mouky, dokud směs nevypadá jako hrubá strouhanka. Poté přidejte med nebo javorový sirup a promíchejte, dokud se těsto nespojí. Vytvořte z těsta kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechte v lednici alespoň 30 minut odpočinout.
Těsto poté vyválejte mezi dvěma listy pečicího papíru na kruh o průměru asi 30 cm. Přeneste ho do koláčové formy, přitlačte ke stěnám a zarovnejte okraje. Ze zbytku těsta vytvořte vykrajovátkem dýně, listy nebo jakékoliv další podzimní tvary, které dáte péct spolu s koláčem a na závěr ho s nimi dozdobíte.
Nyní si nachystejte náplň. V míse smíchejte dýňové pyré s kokosovým cukrem nebo medem, skořicí, mletým zázvorem, hřebíčkem a solí. Přidejte vejce a důkladně promíchejte směs tak, aby byla hladká. Nakonec do náplně vmíchejte plnotučné kokosové mléko. Nalijte připravenou náplň do korpusu ve formě. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45-50 minut, nebo dokud náplň neztuhne a okraje koláče nejsou lehce zlatavé.
Mrkvové muffiny s duchy
Ingredience na muffiny:
- 1 a ½ šálku celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky soli
- 2 vejce
- ½ šálku jablečného pyré nebo strouhaných jablek
- ⅓ šálku medu nebo javorového sirupu
- ¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálku nastrouhané mrkve
Ingredience na krém a dozdobení:
- 150 g smetanového sýra
- ¼ šálku medu nebo javorového sirupu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- čokoládové nebo rozinkové kousky na oči a ústa
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C a připravíte si formu na muffiny, kterou vyložíte papírovými košíčky. V jedné míse smíchejte suché ingredience, tedy celozrnnou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, mletý zázvor a sůl. V druhé míse vyšlehejte vejce spolu s jablečným pyré, medem, rozpuštěným kokosovým olejem a vanilkovým extraktem, dokud se vše dobře nespojí.
Poté pomalu vmíchejte ingredience z obou mís dohromady a přidejte nastrouhanou mrkev. Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených košíčků a pečte v předehřáté troubě 18-20 minut. Muffiny jsou hotové, když do nich zapíchnutá špejle vyjde čistá. Po upečení je nechte úplně vychladnout.
Zatímco se muffiny pečou, připravte si krém. V míse vyšlehejte smetanový sýr s medem a vanilkovým extraktem do hladké směsi. Předělejte směs do cukrářského sáčku, který na vychladlé muffiny nastříkejte ve třech vrstvách tak, abyste vytvořili duchy. Pro dokončení přidejte na každého ducha čokoládové nebo rozinkové kousky, které budou vypadat jako oči a ústa.
Zdroj: Kupi
Recepty jsme čerpali z webu Kupi.