Věděli jste, že zelí je potravinou, kterou s přehledem můžeme zařadit mezi superpotraviny? Díky svým nutričním vlastnostem patří zelí k jedné z nejzdravějších potravin vůbec. Mnoho lidí však poslední dobou zelí v jídelníčku spíše vynechává, protože receptů, jak s touto surovinou naložit v moderní době, ubývá.
Nechte se přesto inspirovat recepty našich prababiček, které moc dobře věděly, jak je kysané zelí dobré nejenom na hubnutí, ale díky vysokému obsahu vitaminu C i na posílení celkové imunity!
Recept na zelí s červenou řepou a křenem
- 500g hlávkového zelí
- Tři menší červené řepy
- 80g křenu
- Citrón
- Řepkový olej
- Sůl
- Výhonky řeřichy
Postup přípravy:
Zelí nastrouháme či nakrájíme na tenké nudličky, poté spaříme, pokapeme olejem a pořádně prosolíme.
Červenou řepu upečeme či uvaříme i se slupkou, po vychladnutí ji oloupeme a rovněž nakrájíme na nudličky.
Křen nastrouháme, smícháme se lžičkou šťávy z citrónu a přidáme k zelí s červenou řepou.
Připravenou směs promícháme a necháme odležet několik hodin v lednici.
Po vyjmutí z lednice posypeme nakrájenou řeřichou a můžeme servírovat!
Recept na salát z kysaného zelí
- 800g kysaného zelí
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1-2 cibule
- Citrónová šťáva
- Sůl, pepř, drcený kmín
- Cukr
Postup přípravy:
Kysané zelí pokrájíme na menší kousky a promícháme s cibulí nakrájenou nadrobno.
Poté přidáme lžíci oleje a drcený kmín.
Kysané zelí promícháme a dochutíme cukrem, solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Hotovou směs promícháme a necháme uležet v lednici.
Recept na pravou staročeskou zelňačku z čerstvého zelí
- 800g čerstvého zelí
- 3 brambory
- 2 l vody
- 2 cibule
- Řepkový olej
- 1 balení kysané smetany
- 150g slaniny či šunky (dietnější varianta)
- Drcený kmín
- Sůl a pepř
- Sladká paprika
Postup přípravy:
V hrnci osmahneme šunku či vyškvaříme slaninu na cibulce a přidáme brambory pokrájené na menší kostičky.
Poté přidáme zelí, chvíli restujeme a poté dochutíme solí, pepřem a ostatním kořením.
Do hrnce přilijeme postupně vodu a vaříme, dokud nejsou brambory a zelí měkké.
Polévku občas promícháme a až jsou brambory se zelím uvařené, dochutíme smetanou dle chuti.