Cuketa, módní hit posledních několika let, který v jídelníčku nesmí chybět.
Obsah článku:
Proč?
- je zdravá
- má nízký glykemický index
- hodí se do všech pokrmů
- je nízkokalorickou potravinou – 200 g cukety má 134 kJ a pouze 0,7 g tuku
- obsahuje vitaminy (B, C), minerální látky (hořčík, vápník, draslík, fosfor) a vlákninu
- je bohatá na provitamin A
Hubneme s cuketou
Za účelem redukce váhy je dobré preferovat potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI). Cuketa mezi ně definitivně patří!
Glykemický index odpovídá tomu, jak moc se nám zvedne hladinu cukru v krvi po konzumaci potraviny. Sníte cuketu a hladina cukru se vám jistě nezvedne, protože cuketa žádný neobsahuje.
Kromě GI se při redukci váhy musí hledět na energetickou hodnotu potravin. A znovu, cuketa je skvělá volba. Má minimálně kalorií, tudíž je vhodná při jakékoliv redukční dietě.
Cuketa obsahuje z 90 % vodu. Má nevýraznou chuť, proto ji nezapomeňte pokaždé pořádně ochutit.
Přípravou vás také nevyděsí, slupka je jedlá, stačí cuketu nakrájet a hodit do hrnce či na pekáč.
Vláknina pomáhá pročistit trávicí trakt od nežádoucích látek. V cuketě je přítomna především rozpustná vláknina. Ta působí hlavně v oblasti žaludku, kde se částečně rozpouští a nabobtnává. Tím se strava drží déle v žaludku a zpomaluje jeho vyprazdňování. Proto máme větší pocit sytosti.
Jednoduché a zdravé recepty z cukety
Cuketový guláš
Na tento recept budete potřebovat moře cukety a zeleninu co vám padne pod ruku. Recept je neskutečně jednoduchý a naprosto vynikající.
Na cibulový základ dáte na kostičky nakrájenou zeleninu, vše zalijete vroucí vodou, čekáte do změknutí zeleniny a na závěr dochutíte.
Nejraději přidáváme:
- 3 cukety
- 2 rajčata
- 2 cibule
- 3 papriky
- 4 brambory
- 3 stroužky česneku na dochucení
- sůl
- pepř
- sladká nebo pálivá paprika
- majoránka
TIP: Cuketový guláš se hodí například jako menší předkrm před hlavním jídlem na oběd.
Bábovka z cukety
Používat zeleninu do sladkých moučníků je sice méně obvyklé, ale ne neznámé. Mrkvové koláče se velmi uchytily, tak proč nezkusit cuketu? Díky cuketě dostane obyčejná bábovka vláčnější chuť, není tak suchá a přitom byste ani nepoznali, že tam nějaká zelenina je.
Můžete využít jeden z vašich osvědčených receptů na bábovku. Jedinou obměnou bude, že přidáte nahrubo nastrouhanou cuketu a místo klasické pšeničné mouky zvolíte mouku celozrnnou. Pro zpestření zapracujte navíc do těsta např. umleté ořechy.
TIP: Vyzkoušejte taky cuketové brownies
Cuketový krém
Hustých, sytých polévek není nikdy dost. Receptu dominuje rozmixovaná cuketa s oreganem, opracovanou cibulkou a česnekem.
Na zjemnění použijte bílý jogurt a sýr roquefort. Krém podávejte s křupavým vícezrnným toustovým chlebem a posypanými čerstvými bylinkami.