Světlá pšeničná mouka nechybí snad v žádné české domácnosti. K dostání je v hladké, polohrubé i hrubé podobě a upéct z ní lze téměř vše. Přičteme-li k jejím přednostem i nižší cenu, představuje zdánlivě ideální potravinu. Co myslíte? Pravda je taková, že do zdravého jídelníčku nepatří.
Obsah článku:
Proč vyřadit bílou mouku z jídelníčku?
Pšeničná zrna jsou při procesu mletí zbavena klíčků a obalů, částí, které obsahují nejvíce živin. Mouka je tak po namletí ochuzena o zdraví prospěšnou vlákninu, vitaminy a minerální látky. Její vysoký glykemický index způsobuje kolísání hladiny cukru v krvi.
Čím ji nahradit?
Na trhu dnes najdeme celou řadu muk, včetně jejich bezlepkových alternativ. Některé vynikají svojí chutí, jiné dobrou pojivostí nebo nutričními hodnotami. A které z nich zařadit do zdravého jídelníčku?
Dostatek vlákniny, kvalitní sacharidy, bílkoviny, vitaminy, minerální látky a minimum prázdných kalorií nabízejí celozrnné mouky (ovesná, žitná), mouky z luštěnin (hrachová, cizrnová, čočková) a pseudoobilovin (pohanková, čiroková, amarantová).
Foto | Popis |
---|---|
Mouka cizrnová instantní BIO 400 g Používá se jako základ na pomazánky, polévky, jíška do polévek a omáček, surovina do bramborových výrobků a knedlíků (vaznost vody a tažnost), surovina do mletých mas (vaznost vody a křehkost výrobku). |
Jejich podrobné srovnání přinášíme ve velkém přehledu zdravých druhů muk.
Alternativy bílé mouky ve zdravém jídelníčku
Pondělí
Snídaně: Vařená pohanka s jablkem, lžící rostlinného jogurtu, para ořechy a kostičkou hořké čokolády
Svačina: Celozrnný žitný chléb s kvalitní šunkou, rajčaty a okurkou
Oběd: Pomalu pečená vepřová panenka s hříbkovou omáčkou a rýžovými těstovinami
Večeře: Pečená treska v bylinkové krustě s quinoou, zeleninový salát
Úterý
Snídaně: Vaječná omeleta s nízkotučným tvrdým sýrem, rajčaty a paprikou
Svačina: Bílý jogurt s ovesnými vločkami a domácími povidly
Oběd: Zeleninové kari s tofu a celozrnnou rýží
Večeře: Listový salát s kadeřavou kapustou, trhaným krůtím masem, artyčoky, kapary a cizrnou
Středa
Snídaně: Čirokové lívance s lesními plody a ořechovým máslem
Svačina: Strouhaná mrkev s jablkem, ovesnými vločkami a vlašskými ořechy
Oběd: Přírodní krůtí steak s pečenými batáty, česnekem, šalotkou a tymiánem
Večeře: Květákové placky s quinoou, červenou řepou, hummusem, salátem a citrónovým dresinkem
Čtvrtek
Snídaně: Ovesná kaše s chia semínky, jablkem, skořicí a ořechovým máslem
Svačina: Celozrnný rýžový chléb s avokádem, rajčaty, olivami a feta sýrem
Oběd: Pečený filet z lososa s gratinovanou zeleninou a čočkou beluga
Večeře: Listový salát s baby špenátem, amarantem, pečenou dýní a piniovými oříšky
Pátek
Snídaně: Chia pudink s banánem, špetkou mleté vanilky a lístky meduňky
Svačina: Kousek ořechovo-mrkvové bábovky
Oběd: Bramborové noky s domácím bazalkovým pestem
Večeře: Wrap z čirokové mouky s čerstvou zeleninou, tuňákem a jogurtovým dipem
Sobota
Snídaně: Plátek lněného chleba s žervé a vejcem vařeným natvrdo, zelenina
Svačina: Smoothie z kadeřavé kapusty, banánu, lesních plodů a konopných semínek
Oběd: Fazolové chilli con carne s guacamole a bez oleje pečenými kukuřičnými chipsy
Večeře: Domácí pizza z cizrnové mouky
Neděle
Snídaně: Batátové brownies s vlašskými ořechy
Svačina: Ovocný salát s konopnými semínky
Oběd: Čočková sekaná se šťouchaným bramborem a kimchi
Večeře: Hustá zeleninová polévka s ovesnými kroupami
Přejeme dobrou chuť a lehké trávení 🙂
TIP: Vyzkoušejte také ukázkový jídelníček bez pečiva.