Histaminová intolerance patří mezi onemocnění s nejasnými příznaky a obtížnou diagnostikou. Varovným signálem mohou být kožní problémy, zažívací potíže, slzení očí, obtížné dýchání, chronická únava, bolesti hlavy, deprese a úzkosti. Řešení problému představuje individuální dieta.
Látka histamin se nachází ve všech živých organismech, tedy i těch, které běžně konzumujeme. Optimální množství histaminu v těle zdraví neohrožuje. Problém však nastává při poruše schopnosti organismu zpracovat histamin přijatý ze stravy a jeho následné akumulaci ve střevě.
Při podezření na histaminovou intoleranci (HI) doporučujeme navštívit lékaře, který na základě klinických příznaků a laboratorních hodnot diagnózu potvrdí, vyvrátí, případně ji vyhodnotí jako důsledek či příznak jiného onemocnění.
Obsah článku:
Doporučený postup při HI
1. Vyřazení potravin s vysokým obsahem histaminu
Skladujete zásoby konzervovaných nebo fermentovaných jídel, čokolád, luštěnin, ořechů, pšenice a výrobků z ní, octa nebo alkoholu? Leží vám v lednici zrající sýry, uzeniny, mořské plody, lilek, rajčata nebo špenát?
Všechny tyto potraviny spolu s uměle přibarvovanými potravinami, potravinami s benzoáty, glutamáty, některými červenými plody ovoce, banány, citrusy a avokádem patří mezi potraviny, které se nejčastěji vyskytují v seznamu tzv. zakázaných potravin při histaminové dietě, a to zejména v její počáteční fázi.
2. Zajištění čistoty v kuchyni
Nákupu doporučených potravin předchází úklid kuchyně. Vhodné je vydezinfikovat kuchyňskou linku, police, mrazák, lednici a jiné úložné prostory. Důkladným odstraněním nečistot, bakterií, parazitů i plísní lze zamezit vzniku histaminu.
3. Zahájení eliminační diety
Podstatou eliminační diety je konzumace pouze tzv. bezpečných potravin, a to zpravidla po dobu 4 týdnů (doba trvání je individuální). Seznamů s těmito potravinami existuje celá řada. Nejčastěji v nich figurují tyto položky:
- červené maso
- čerstvě chycené ryby
- vaječný žloutek
- čerstvé ovoce vyjma druhů s vysokým obsahem histaminu
- čerstvá zelenina vyjma druhů s vysokým obsahem histaminu
- rýže a výrobky z ní
- chléb bez obsahu kvasnic a pšenice
- čerstvě pasterizované mléko
- nezrající mléčné výrobky
- máslo
- většina rostlinných olejů
- čerstvé bylinky
- některé bylinné čaje
4. Zahájení testovací fáze
Prošli jste eliminační dietou bez potíží? Nyní můžete zahrnout vyřazené potraviny zpět do jídelníčku. Opětovné zařazení potravin do jídelníčku vyžaduje pozvolné tempo, potraviny je třeba zařazovat vždy jednotlivě a odděleně. Přednost si zaslouží nutričně výživné a tělu prospěšné potraviny před kaloricky prázdnými poživatinami.
Součástí testovací fáze je i důkladné sledování reakcí organismu na znovu zařazené potraviny. Jak nejlépe posoudit, zda potravina tělu prospívá či škodí? Specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková doporučuje:
Naprosto zásadní je vést si deníček, do kterého si zapisujeme vše, co jíme i zdravotní stav související s konzumací jednotlivých potravin.
5. Sestavení individuálního seznamu potravin
Výsledkem testovací fáze je tvorba individuálního seznamu potravin vhodných ke konzumaci při HI. V průběhu let seznam obvykle vyžaduje drobné úpravy v důsledku změny zdravotního stavu, věku a jiných okolností.
Ukázka zdravého jídelníčku při HI
Skladba jídelníčku vychází z doporučených potravin uvedených v eliminační fázi diety.
1. den
Snídaně: Pohankové vločky s čerstvě pasterizovaným mlékem, jablkem, skořicí a dýňovým máslem
Oběd: Čerstvě chycený pstruh pečený s bylinkami, s restovanou cuketou, quinoa
Večeře: Salátové listy s pečenou růžičkovou kapustou, jarní cibulkou, bramborami pečenými ve slupce a tahini pastou
2. den
Snídaně: Rýžová kaše s konopným mlékem, chia semínky a domácím neslazeným meruňkovým džemem
Oběd: Jehněčí steak s divokými bylinkami a dušenou mrkví, jáhly
Večeře: Salátové listy s čerstvým ovčím sýrem, pečenou červenou řepou, hruškou a čekankovým sirupem, bezkvasnicové 100% žitné pečivo
3. den
Snídaně: Nasucho opečená bezkvasnicová 100% žitná topinka s vařenými žloutky, ředkvičkami a polníčkem
Oběd: Kuřecí kapsa plněná čerstvými bylinkami a čerstvým nezrajícím kozím sýrem, batátové pyré
Večeře: Hovězí vývar s kousky masa, pohankovými nudlemi, brokolicí a čerstvými bylinkami
Přejeme dobrou chuť a rychlou úlevu od potíží 🙂