Histaminová intolerance představuje onemocnění s nejasnými příznaky vyvolané přehnanou reakcí těla na nahromadění histaminu ve střevě. Léčba spočívá v úpravě jídelníčku.
Histaminová intolerance (HI) jako diagnóza bývá často odhalena až po dlouhodobě přetrvávajících obtížích. Včasnou diagnostikou přitom lze zamezit závažným zdravotním komplikacím.
Onemocnění vyžaduje úpravu stravovacích návyků. Několikafázová histaminová dieta napomáhá k postupnému odeznění příznaků a regeneraci střeva. Podrobný popis jednotlivých fází uvádíme v I. díle zdravého jídelníčku při histaminové intoleranci.
Obsah článku:
Ukázka zdravého jídelníčku při HI
Běžně dostupné seznamy doporučených potravin při histaminové dietě vznikají na základě individuálních, osobních prožitků pacientů.
Bez vlastních předchozích zkušeností můžete stejně jako my vycházet z doporučení specialistky na zdravotní prevenci a výživu Pharm.Dr. Margit Slimákové.
1. den
Snídaně: Žitný chléb bez kvasnic s máslem a nezrajícím ovčím sýrem, jablko
Oběd: Rizoto s čerstvým hovězím masem, pórkem, pečeným květákem a dýní
Večeře: Grilovaný čerstvě chycený pstruh s pečenou mrkví a růžičkovou kapustou
2. den
Snídaně: Žitné vločky s čerstvě pasterizovaným mlékem, máslem a hruškou
Oběd: Jehněčí maso dušené s mrkví, vařená rýže
Večeře: Salátové listy s grilovanou cuketou, paprikou a nezrajícím kozím sýrem
3. den
Snídaně: Rýžová kaše s máslem a neslazeným meruňkovým džemem
Oběd: Pečené kachní stehno s bylinkami, květáková rýže
Večeře: Brokolicová polévka s nezrajícím sýrem, krutony z žitného chleba bez kvasnic
Přejeme dobrou chuť a klidné trávení 🙂