Potíže s játry často probíhají zcela bez příznaků až do chvíle, kdy vás lékař pošle na krevní odběry a zjistí přesné hodnoty jaterních enzymů. Zdraví jater můžete podpořit vhodně sestaveným jídelníčkem.
Obsah článku:
Testované jaterní enzymy
- Alaninaminotransferáza (ALT)
- Aspartátaminotransferáza (AST)
- Gamaglutamyltransferáza (GGT)
- Alkalickáfosfatáza (ALP)
- Bilirubin
Nejčastější důvody zvýšených jaterních testů
ALT
Pokud se zvýší v krvi hodnoty ALT, důvodem může být onemocnění jater (např. virová hepatitida) či nepatrné poškození jaterních buněk. Za vyšší hodnoty ALT někdy může i zvýšená fyzická zátěž nebo nedostatečný příjem vitaminu B6 ve stravě.
Běžné hodnoty ALT
- muži do 0,80 μkat/l
- ženy do 0,60 μkat/l
AST
Enzymy AST se nachází v játrech, srdečním a kosterním svalu, ledvinách, slinivce i v červených krvinkách. Zvýšená hladina AST značí poškození jaterních buněk, dlouhotrvající fyzickou námahu, nadměrné popíjení alkoholu, kouření, užívání některých léků, nepřiměřené nabírání na váze nebo nastupující srdeční infarkt.
Běžné hodnoty S-AST
- muži do 0,85 μkat/l
- ženy do 0,60 μkat/l
GGT
Enzym GGT pracuje nejen v játrech, ale také ve žlučových cestách, ledvinách a slinivce. Vysoké hodnoty značí poškození jater nadměrným popíjením alkoholu, poruchy odtoku žluče, případně užívání některých léků ze skupiny barbiturátů.
Běžné hodnoty fS-GGT
- muži 0,14–0,84 μkat/l
- ženy 0,14–0,68 μkat/l
ALP
Pokud lékař v krvi objeví zvýšené hodnoty enzymu ALP, může se jednat o městnání žluči v játrech a žlučových cestách, onemocnění kostí nebo jater.
Běžné hodnoty ALP
- dospělý člověk 0,66–2,2 µkat/l
Bilirubin
Zvýšená hladina bilirubinu může znamenat rozpad nadměrného množství krevních buněk a barviva, což se většinou děje při hemolytických onemocněních. Stejně tak může člověk trpět žloutenkou nebo jinou chorobou.
Běžné hodnoty bilirubinu
- dospělý člověk 3–17 μmol/l (celkový bilirubin)
Nevhodné potraviny při jaterní dietě
- sádlo a máslo
- uzeniny a tučná masa
- tučné mléčné výrobky
- ostré koření
- přemíra vajec
- cibule
- losos, makrela, kaviár
- čerstvé pečivo
- hrušky a bobuloviny
- ořechy a mák
- houby
- sladkosti
- alkohol
- káva
- perlivé nápoje
- smažené pokrmy
- ocet, kečup a hořčice
Jaterní funkce podporují
- zastudena lisované oleje
- libové maso (kuřecí, krůtí, rybí, telecí, hovězí a vepřové)
- polotučné a nízkotučné mléčné výrobky
- neostré koření a zelené bylinky
- mrkev, celer, brokolice, rajčata, pórek, kadeřávek, čínské zelí, dýně, červená řepa, brambory
- starší pečivo
- rýže, těstoviny, jáhly, kuskus
- ovoce kromě hrušek a bobulovin (hlavně banány, jablka, meruňky, broskve a citrusy)
Pondělí
Snídaně: Rýžová kaše s jablkem, čekankovým sirupem a špetkou skořice, čaj z ostropestřce
Svačina: Banán
Oběd: Kuřecí steak s celerovo-bramborovým pyré
Svačina: Nízkotučný jogurt s broskví
Večeře: Cizrna v rajčatové omáčce s těstovinami
Úterý
Snídaně: Pohanková palačinka s banánem a javorovým sirupem, čaj z ostropestřce
Svačina: Tapiokový pudink s mangem
Oběd: Tuňák pečený na citrónech a zelených bylinkách, vařený brambor
Svačina: Čerstvá pomerančová šťáva
Večeře: Rizoto s tofu, brokolicí, cuketou a rajčaty
Středa
Snídaně: Mugcake
Svačina: Sójový jogurt
Oběd: Těstoviny s hovězími nudličkami, cuketou, lilkem a pórkem
Svačina: Smoothie z banánu a grepu
Večeře: Hustá zeleninová polévka s řapíkatým celerem
Čtvrtek
Snídaně: Jáhlová kaše s nektarinkou a konopným semínkem, čaj z ostropestřce
Svačina: Hroznové víno
Oběd: Štika na páře s quinoovým salátkem
Svačina: Knäckebrot se sýrem typu žervé a zeleninou
Večeře: Kuskus s mozzarellou, pestem a kapary
Pátek
Snídaně: Opečený starší chléb s čerstvým sýrem a avokádem, čaj z ostropestřce
Svačina: Jablko
Oběd: Dušené libové vepřové s mrkví a bramborem
Svačina: Tvaroh s mandarinkou a chia semínky
Večeře: Gnocchi s cuketou a rýžovou smetanou
Sobota
Snídaně: Vafle s bílým jogurtem a domácí marmeládou, čaj z ostropestřce
Svačina: Domácí ananasová šťáva s pomerančem a limetkou
Oběd: Kuřecí maso s brokolicí, pórkem a bambusovými výhonky, rýže basmati
Svačina: Kefír, meruňka
Večeře: Dýňové rizoto s tymiánem
Neděle
Snídaně: Ovesná kaše s banánem a kakaem, čaj z ostropestřce
Svačina: Bezlepkový rebarborový koláč crumble
Oběd: Treska na páře s pečeným bramborem
Svačina: Meloun cantaloupe
Večeře: Salát z polníčku, čínského zelí a mrkve s citrónovou zálivkou, cottage sýr a chlebové krutonky
Váháte, která oblíbená jídla při jaterní dietě smíte? Obraťte se na zkušeného výživového poradce.
Přejeme dobrou chuť a pevné zdraví 🙂