Zdravý jídelníček proti nedostatku hořčíku II.

Přepadá vás nevysvětlitelná únava a slabost? Nálady se střídají jako na kolotoči a ze snů vás budí bolestivé křeče nohou? Zpozorněte – možná vám chybí hořčík. Doplňte ho zdravou stravou.

Dospělý člověk potřebuje alespoň 300 mg hořčíku denně. Při stresových situacích pak ještě více. Lidé bez pestrého jídelníčku často mají příjem magnesia až o polovinu nižší.

Americká vláda radí doplňovat hořčík místo tabletek, šumivých prášků nebo populárního hořčíkového oleje daleko jednodušší cestou – zdravou stravou.

Které potraviny obsahují nejvíc hořčíku?

  • Para ořechy = 377,4 mg/100 g
  • Piniová semínka = 255,8 mg/100 g
  • Celozrnná pohanková mouka = 250,8 mg/100 g
  • Kakaový prášek = 206,7 mg/100 g
  • Vařený bulgur = 164,3 mg/100 g
  • Tepelně upravený špenát = 87,2 mg/100 g
  • Syrový špenát = 80 mg/100 g

Pokud nezvládáte ujíst denní doporučenou dávku hořčíku, můžete si pomoct doplňkem stravy. Například organickým hořčíkem získávaným z červených mořských řas žijících v oceánu při západním pobřeží Irska, který navíc obsahuje až 72 dalších minerálů.

Pondělí

Snídaně: Míchaná vajíčka se špenátem a sušenými rajčaty

Svačina: Hrst oříšků

Oběd: Bezlepkové švestkové knedlíky se skořicí a mákem

Svačina: Strouhané jablko s bílým jogurtem

Večeře: Treska pečená v bylinkové krustě s celerovým pyré a vařeným bramborem

bezlepkové švestkové knedlíky se skořicí a mákem

Úterý

Snídaně: Banánové lívance s mandlovým máslem

Svačina: Oříšková tyčinka

Oběd: Čočkové karbanátkycelerovými hranolky

Svačina: Kiwi

Večeře: Cuketový koláč s tofu

cuketový koláč s tofu

Středa

Snídaně: Banánovovo-kakaové muffiny z celozrnné špaldové mouky

Svačina: Kaki

Oběd: Bulgur s krůtím masem, hráškem a fenyklem

Svačina: Jablko s mandlovým máslem

Večeře: Cizrnová pomazánka z pečené dýně s celozrnnou bagetkou

bulgur s krůtím masem, hráškem a fenyklem

Čtvrtek

Snídaně: Domácí granola s medem

Svačina: Hroznové víno, hrst piniových semínek

Oběd: Zapečené celozrnné těstoviny s lilkem, cuketou, brokolicí a rajčatovou omáčkou

Svačina: Mrkev s hummusem

Večeře: Krevety na česneku a chilli s rýží

mrkev s hummusem

Pátek

Snídaně: Pohanková kaše s hruškou

Svačina: Kefír

Oběd: Závin z listového těsta plněný špenátem a kozím sýrem

Svačina: Čokoládový termix

Večeře: Čočková polévka s vůní orientu

závin z listového těsta plněný špenátem a kozím sýrem

Sobota

Snídaně: Mrkvový dort bez bílé mouky a cukru

Svačina: Ovocný salátek přelitý pomerančovou šťávou

Oběd: Hovězí steak s vařeným bramborem a zelenými fazolkami

Svačina: Sójový jogurt s para ořechy

Večeře: Rýžové nudle se žampiony a strouhanými arašídy

rýžové nudle se žampiony a strouhanými arašídy

Neděle

Snídaně: Smoothie s banánem, jablkem, kapustovými listy a kakaem

Svačina: Amarantový pudink s chia semínky a skořicí

Oběd: Pečené kuře na pomerančích

Svačina: Domácí sušenky z ovesných vloček

Večeře: Italské houbové rizoto se šalotkou a vínem

italské houbové rizoto se šalotkou a vínem
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.