Přepadá vás nevysvětlitelná únava a slabost? Nálady se střídají jako na kolotoči a ze snů vás budí bolestivé křeče nohou? Zpozorněte – možná vám chybí hořčík. Doplňte ho zdravou stravou.
Dospělý člověk potřebuje alespoň 300 mg hořčíku denně. Při stresových situacích pak ještě více. Lidé bez pestrého jídelníčku často mají příjem magnesia až o polovinu nižší.
Americká vláda radí doplňovat hořčík místo tabletek, šumivých prášků nebo populárního hořčíkového oleje daleko jednodušší cestou – zdravou stravou.
Obsah článku:
Které potraviny obsahují nejvíc hořčíku?
- Para ořechy = 377,4 mg/100 g
- Piniová semínka = 255,8 mg/100 g
- Celozrnná pohanková mouka = 250,8 mg/100 g
- Kakaový prášek = 206,7 mg/100 g
- Vařený bulgur = 164,3 mg/100 g
- Tepelně upravený špenát = 87,2 mg/100 g
- Syrový špenát = 80 mg/100 g
Pokud nezvládáte ujíst denní doporučenou dávku hořčíku, můžete si pomoct doplňkem stravy. Například organickým hořčíkem získávaným z červených mořských řas žijících v oceánu při západním pobřeží Irska, který navíc obsahuje až 72 dalších minerálů.
Pondělí
Snídaně: Míchaná vajíčka se špenátem a sušenými rajčaty
Svačina: Hrst oříšků
Oběd: Bezlepkové švestkové knedlíky se skořicí a mákem
Svačina: Strouhané jablko s bílým jogurtem
Večeře: Treska pečená v bylinkové krustě s celerovým pyré a vařeným bramborem
Úterý
Snídaně: Banánové lívance s mandlovým máslem
Svačina: Oříšková tyčinka
Oběd: Čočkové karbanátky s celerovými hranolky
Svačina: Kiwi
Večeře: Cuketový koláč s tofu
Středa
Snídaně: Banánovovo-kakaové muffiny z celozrnné špaldové mouky
Svačina: Kaki
Oběd: Bulgur s krůtím masem, hráškem a fenyklem
Svačina: Jablko s mandlovým máslem
Večeře: Cizrnová pomazánka z pečené dýně s celozrnnou bagetkou
Čtvrtek
Snídaně: Domácí granola s medem
Svačina: Hroznové víno, hrst piniových semínek
Oběd: Zapečené celozrnné těstoviny s lilkem, cuketou, brokolicí a rajčatovou omáčkou
Svačina: Mrkev s hummusem
Večeře: Krevety na česneku a chilli s rýží
Pátek
Snídaně: Pohanková kaše s hruškou
Svačina: Kefír
Oběd: Závin z listového těsta plněný špenátem a kozím sýrem
Svačina: Čokoládový termix
Večeře: Čočková polévka s vůní orientu
Sobota
Snídaně: Mrkvový dort bez bílé mouky a cukru
Svačina: Ovocný salátek přelitý pomerančovou šťávou
Oběd: Hovězí steak s vařeným bramborem a zelenými fazolkami
Svačina: Sójový jogurt s para ořechy
Večeře: Rýžové nudle se žampiony a strouhanými arašídy
Neděle
Snídaně: Smoothie s banánem, jablkem, kapustovými listy a kakaem
Svačina: Amarantový pudink s chia semínky a skořicí
Oběd: Pečené kuře na pomerančích
Svačina: Domácí sušenky z ovesných vloček
Večeře: Italské houbové rizoto se šalotkou a vínem