Zdravý jídelníček proti podzimní únavě

S příchodem podzimu ubývá energie, dobré nálady i slunečního svitu. Předejděte únavě úpravou životního stylu. Zdravá strava, dostatek spánku a každodenní pohyb vám zajistí duševní pohodu i dostatek sil.

Dohání vás podzimní chmury? Zahánět je vydatnými, vysoce kalorickými jídly, se nevyplatí. Touha po cukrech a tucích vede k ještě větší spotřebě a nárůstu tělesné hmotnosti.

Jak čelit podzimní únavě?

Čelit podzimním splínům můžete i bez následků. Stačí konzumovat potraviny s vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek.

Potraviny, které na podzim zařadit do jídelníčku

  • Listová a brukvovitá zelenina (kadeřávek, brokolice, růžičková kapusta, květák, mrkev, batáty)
  • Ostatní sezónní zelenina (např. červená řepa, dýně, mangold, špenát)
  • Semínka (zejména sezamová a slunečnicová)
  • Ořechy (zejména mandle)
  • Ovoce s vysokým obsahem vitaminu C (např. pomeranče, fíky, černý rybíz, jahody)
  • Luštěniny
  • Celozrnné obiloviny (např. vločky, hnědá rýže)
  • Červené maso
  • Játra
  • Mléčné výrobky

Vím, co jím dále doporučuje dbát na pravidelnou stravu, pohyb, dostatečný spánek i pitný režim (tvořený zejména čistou vodou). Pozitivně vnímá také odolnost vůči stresu:

Stres se negativně podílí na našem zdraví a rovněž způsobuje vysilování organismu a následnou únavu. Stresové situace kompenzujte těmi příjemnými, jako např. časem stráveným se svými blízkými, procházkami v přírodě, kulturou, sportem apod., během kterých načerpáte novou energii.

Ukázkový jídelníček proti podzimní únavě

1. den

Snídaně: Pohankové vločky s bílým jogurtem, jahodami a slunečnicovými semínky

Svačina: Domácí šťáva na podporu imunity, hrst mandlí

Oběd: Hovězí líčka s kořenovou zeleninou, batátové pyré

Večeře: Listy kadeřávku s pečenou červenou řepou, kozím sýrem a čekankovým sirupem, kousek celozrnného pečiva

2. den

Snídaně: Ovesná kaše s fíky a mandlovým máslem

Svačina: Celozrnný žitný chléb s baby špenátem a tvrdým nízkotučným sýrem, mrkev

Oběd: Krůtí játra na cibulce s nakládanou zeleninou, hnědá rýže

Večeře: Těstoviny s pikantní zeleninovou omáčkou

3. den

Snídaně: Míchaná vejce s olomouckými tvarůžky, celozrnné pečivo, čerstvá zelenina

Svačina: Bílý jogurt s ovesnými vločkami, domácím rybízovým džemem (slazeným čekankovým sirupem) a mandlovým máslem

Oběd: Celozrnný quiche s lososem a špenátem

Večeře: Pečená řepa s bylinkami na hummusovém lůžku

TIP: Vyzkoušejte také další podzimní jídelníček plný vitaminů.

Doporučené podzimní recepty podle BezHladovění:

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Zdravý jídelníček proti podzimní únavě: II. díl

Přejeme dobrou chuť a klidné podzimní dny 🙂

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.