S příchodem podzimu ubývá energie, dobré nálady i slunečního svitu. Předejděte únavě úpravou životního stylu. Zdravá strava, dostatek spánku a každodenní pohyb vám zajistí duševní pohodu i dostatek sil.
Dohání vás podzimní chmury? Zahánět je vydatnými, vysoce kalorickými jídly, se nevyplatí. Touha po cukrech a tucích vede k ještě větší spotřebě a nárůstu tělesné hmotnosti.
Obsah článku:
Jak čelit podzimní únavě?
Čelit podzimním splínům můžete i bez následků. Stačí konzumovat potraviny s vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek.
Potraviny, které na podzim zařadit do jídelníčku
- Listová a brukvovitá zelenina (kadeřávek, brokolice, růžičková kapusta, květák, mrkev, batáty)
- Ostatní sezónní zelenina (např. červená řepa, dýně, mangold, špenát)
- Semínka (zejména sezamová a slunečnicová)
- Ořechy (zejména mandle)
- Ovoce s vysokým obsahem vitaminu C (např. pomeranče, fíky, černý rybíz, jahody)
- Luštěniny
- Celozrnné obiloviny (např. vločky, hnědá rýže)
- Červené maso
- Játra
- Mléčné výrobky
Vím, co jím dále doporučuje dbát na pravidelnou stravu, pohyb, dostatečný spánek i pitný režim (tvořený zejména čistou vodou). Pozitivně vnímá také odolnost vůči stresu:
Stres se negativně podílí na našem zdraví a rovněž způsobuje vysilování organismu a následnou únavu. Stresové situace kompenzujte těmi příjemnými, jako např. časem stráveným se svými blízkými, procházkami v přírodě, kulturou, sportem apod., během kterých načerpáte novou energii.
Ukázkový jídelníček proti podzimní únavě
1. den
Snídaně: Pohankové vločky s bílým jogurtem, jahodami a slunečnicovými semínky
Svačina: Domácí šťáva na podporu imunity, hrst mandlí
Oběd: Hovězí líčka s kořenovou zeleninou, batátové pyré
Večeře: Listy kadeřávku s pečenou červenou řepou, kozím sýrem a čekankovým sirupem, kousek celozrnného pečiva
2. den
Snídaně: Ovesná kaše s fíky a mandlovým máslem
Svačina: Celozrnný žitný chléb s baby špenátem a tvrdým nízkotučným sýrem, mrkev
Oběd: Krůtí játra na cibulce s nakládanou zeleninou, hnědá rýže
Večeře: Těstoviny s pikantní zeleninovou omáčkou
3. den
Snídaně: Míchaná vejce s olomouckými tvarůžky, celozrnné pečivo, čerstvá zelenina
Svačina: Bílý jogurt s ovesnými vločkami, domácím rybízovým džemem (slazeným čekankovým sirupem) a mandlovým máslem
Oběd: Celozrnný quiche s lososem a špenátem
Večeře: Pečená řepa s bylinkami na hummusovém lůžku
TIP: Vyzkoušejte také další podzimní jídelníček plný vitaminů.
Doporučené podzimní recepty podle BezHladovění:
- Mrkvová pomazánka s jáhly
- Dýňový koláč s oříšky a skořicí
- Dýňové rizoto z jáhel
- Dýňová bábovka
- Houbová omáčka bez lepku a laktózy
- Bramboračka s houbami
Přejeme dobrou chuť a klidné podzimní dny 🙂