Alergii způsobuje přehnaná reakce našeho těla na podněty zvenčí, tzv. alergeny. Ty najdeme bohužel všude kolem, tzn. v prachu, pylu i potravinách.
Právě alergeny z potravin, nebo jejich konzervačních látek, bývají ty nejnebezpečnější.
Poradíme vám, jak postupovat, abyste se těmto problémům vyhnuli.
Obsah článku:
Obvyklé příznaky potravinových alergií
Typickými projevy potravinových alergií mohou být:
- svědění v krku, ústech či na rtech a jejich otoky
- potíže s dýcháním
- kopřivka, ekzém
- nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti břicha
- v krajním případě až život ohrožující anafylaktický šok
Některé alergie poznáme i sami, ne ale všechny
Základem je vědět, na které potraviny jste alergičtí. Návštěva alergologa je proto základ. A to, i když se zatím u vás žádná alergie neprojevila. Na některé potraviny – jako jsou ořechy nebo plísňové sýry – totiž bývají alergie velmi silné, a je proto dobré o omezení vědět.
Na druhou stranu je škoda vyřazovat bezmyšlenkovitě z jídelníčku všechny alergeny, které jinak mohou obsahovat řadu prospěšných látek. S úpravou jídelníčku proto začněte až po návštěvě alergologa.
Krom potravin, které lékař určí jako nevhodné pro váš organismus, byste měli vynechat i ty, které vám jednoduše nedělají dobře – způsobují pálení úst, nadýmání, nebo vám prostě nevoní. Tělo si zkrátka nejlépe umí říct samo.
Jak na jídelníček s potravinovou alergií
Potravinových alergií v populaci přibývá. U dětí se jich vyskytuje více, ale ve většině případů po určité době přirozeně vymizí. Ale jsou tu i případy, kdy se alergie vyskytnou poprvé až v dospělosti.
Jídelníček pro alergika se zcela podřizuje tomu, co smí a co ne. Hypoalergenní potraviny nemusí být pro všechny stejné.
Dietu nastavujeme na vyřazení problémových potravin a výrobků z nich. Kombinované alergie představují větší omezení, ale kvalifikovaný výživový specialista vám se sestavením vyváženého jídelníčku pomůže.
Alergie na kravské mléko
- Alternativou jsou rýžové nebo ovesné nápoje, mandlové mléko, sójové mléko.
- Všechny mají rozdílný obsah vitaminů, minerálních látek i hlavních živin.
Alergie na lepek
- Suroviny bez obsahu lepku se již poměrně běžně zařazují do našeho jídelníčku.
- Přirozeně bezlepkové přílohy jsou: brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, pohanka, sója, amarant, quinoa.
- Připravit si bezlepkové jídlo není problém a přechod na bezlepkovou stravu nepředstavuje až tak velké omezení. A dokonce si pochutnáte. Vše je o zvyku.
Alergie na sóju
- Snad nejjednodušším řešením je vyřadit sóju z vašeho jídelníčku a místo sójových výrobků vybírat z mléčných. Sortiment je velmi široký, avšak jedná se o živočišné produkty.
- Namísto rostlinných pomazánek se může uplatnit např. drožďová pomazánka.
Seznam největších alergenů
Přidáváme i stručný seznam těch největších alergenů. V případě přecitlivělosti na některou z těchto surovin je nutné vyhnout se i všem výrobkům z nich!
- lepek
- korýši
- vejce
- ryby
- arašídy
- sója
- mléko
- skořápkové plody
- celer
- hořčice
- sezam
- oxid siřičitý, siřičitany
- vlčí bob (lupina)
- měkkýši
A co vy? Trápí vás nebo někoho z rodiny potravinová alergie? Napište nám třeba na Facebooku.