Bolí vás břicho, kýcháte, smrkáte a trpíte slzením očí kvůli alergii?Agresivní alergeny číhají nejen ve vzduchu, ale také v potravinách. Braňte se pomocí zdravého jídelníčku.
Obsah článku:
Nejčastější letní alergie? Od kopřivky po anafylaktický šok
Alergické projevy jsou rozličné a závisí na individualitě každého člověka. Tělo může na alergen reagovat svěděním v krku, červenáním a slzením očí, rýmou, pálením úst nebo otoky. Časté jsou potíže s dýcháním, kopřivka, ekzém, nervová podrážděnost a únava.
Někteří lidé se setkávají i s bolestmi břicha, průjmem, zvracením a celkovou nevolností. V nejhorším případě může po setkání s alergenem nastat nebezpečný anafylaktický šok, který může skončit i vážnými následky.
Podpořte organismus živinami
Během letních veder dopřejte svému tělu dostatek živin. Navyšte příjem vitaminů a minerálních látek, zejména vitaminu C, E, betakarotenu, vápníku, hořčíku a zinku.
Důležité jsou také omega-3 mastné kyseliny, které najdete v rybách, oříškách a semínkách. Do svého jídelníčku zařaďte i česnek, cibuli, rajčata, papriky a další zeleninu.
Vynechte naopak sladkosti, bílé pečivo, kávu, alkohol, limonády a instantní výrobky.
Nejčastější potravinové alergeny
- Mléko
- Lepek
- Sója
- Vejce
- Ryby a plody moře
- Arašídy
- Sezam
- Houby
- Droždí
- Celer
- Hořčice
- Lupina
- Oxid siřičitý
Jak zklidnit tělo v letních horkách?
Server Calmmoment.com připomíná, že potem ztrácíme dost sodíku:
„Nebraňte se sem tam slanému občerstvení. Dodá ztracený sodík. Pozor naopak na slané nápoje, alkohol a kofein.“
Radí také odlehčit jídelníček:
„Jezte hodně potravin s vysokým obsahem vody, jako jsou okurka nebo meloun. Nezapomínejte, že trávení masa je pro tělo náročnější. Proto to, zejména s červeným masem, nepřehánějte.“
Pondělí
Snídaně: Ovesná kaše s vanilkou a lesními plody
Svačina: Banán
Oběd: Vepřová panenka na rozmarýnu se zeleninovým ratatouille
Svačina: Chia pudink s kokosovým mlékem a borůvkami
Večeře: Špenátový hummus s pohankovým chlebem, mrkví a ředkvičkou
Úterý
Snídaně: Müsli s čerstvým ovocem a mandlovým mlékem
Svačina: Hroznové víno
Oběd: Pečené kuře na zázvoru s rýží
Svačina: Rajčatový salát s červenou cibulí
Večeře: Čočková sekaná s vejcem a kvašenou okurkou
Středa
Snídaně: Smoothie z banánu a mandlí
Svačina: Mrkvovo-jablečný salátek se skořicí
Oběd: Hovězí tacos se zeleninou a jogurtovým dipem
Svačina: Mango
Večeře: Řepné burgery s quinoou
Čtvrtek
Snídaně: Cizrnová omeleta se zeleninou
Svačina: Kefírovo-banánový koktejl
Oběd: Špaldové špagety s čočkovou omáčkou
Svačina: Jablko s mandlovým máslem
Večeře: Slaný závin z celozrnného těsta se špenátem
Pátek
Snídaně: Bezlepkové vafle s jogurtem, hruškou a hoblinkami hořké čokolády
Svačina: Ovesný muffin, heřmánkový čaj
Oběd: Zapečený květák s orientálním kořením
Svačina: Kokosový jogurt s borůvkami a lněným semínkem
Večeře: Bezlepková bagetka s vařeným vejcem, avokádem a hořčičným dresinkem
Sobota
Snídaně: Jáhlová kaše s meruňkami
Svačina: Kukuřičný chlebíček s banánem a skořicí
Oběd: Pečená makrela na cibuli a paprice s vařeným bramborem
Svačina: Mrkvové smoothie s jablkem
Večeře: Špízy se zeleninou a tofu
Neděle
Snídaně: Pohankové palačinky s jahodami a javorovým sirupem
Svačina: Šťáva ze žlutého melounu
Oběd: Grilovaný losos s pečenými batáty a zeleninovým salátkem
Svačina: Bezlepkové slané sušenky z luštěnin a kmínu, kedlubna
Večeře: Cibulový koláč s cuketou
Přejeme klidné léto plné chutí 🙂