Romana je maminkou na plný úvazek. Volné chvíle ráda tráví v kuchyni. Mezi food blogery vyniká originalitou i smyslem pro estetické cítění. Důkazem jsou krásné fotky nejen na sociálních sítích, ale také v online magazínu, jehož je hrdou autorkou. Skvělým receptem ostatně přispěla i do naší Goji kuchařky.
Obsah článku:
1. Kým je Romana, když si zrovna neodskočí do kuchyně?
Romana je na plný úvazek mámou malého Vojty, manželkou, pracující ženou v rodinné firmě (www.nabytek-valmo.cz) s nábytkem a blogerkou.
V posledním roce, kdy jsem se stala i mámou, je ten skok do kuchyně méně častý, ale i tak se tam vracím moc ráda.
2. Své kulinářské schopnosti jsi projevila už v náctiletém věku. Co tě tehdy k vaření přimělo?
Byla to především touha umět pohostit své přátelé a rodinu na rodinných oslavách. Často jsem si kupovala časopisy o vaření a celé dny v nich listovala.
3. Chutě tvých jídel byly konzumenty od počátku hodnoceny kladně. Našlo se však nějaké, které přeci jen vyžadovalo v průběhu let chuťové vyladění?
Ani dnes není vše dokonalé. Často se snažím upozorňovat na to, že jsem amatér. Být food bloger totiž neznamená být i kuchař. Naopak.
Já jsem pouze člověk, který rád vaří, peče a pak to sdílí na svém blogu.
4. Při vaření ráda improvizuješ. Co tě na experimentování v kuchyni tolik baví?
Díky experimentům vždy vznikne něco nového, chuťově zajímavého. A i když experimentování občas přinese i neúspěch, ráda často vařím z toho, co dům dal.
5. Inspiraci nacházíš i na svých zahraničních cestách. Vaříš doma z tamních surovin či receptů z konkrétních míst dovezených?
Určitě. Moje oblíbená je především asijská kuchyně, a když je ta možnost a hlavně čas, ráda připravuji právě tato jídla.
Procestovala jsem velkou část jihovýchodní Asie a z místních kurzů vaření jsem si odvezla mnoho zajímavých receptů.
6. Kde ti za našimi hranicemi nejvíce chutnalo a podle jakých kritérií si cílové destinace nejčastěji vybíráš?
Asi se budu zase opakovat, ale je to Asie. Konkrétně thajská kuchyně je má nejoblíbenější.
Z Evropy mám nejradši španělskou a italskou kuchyni.
7. Přejdeme k blogování. Nejdřív ses prezentovala jen na Facebooku. Co tě přimělo posunout se dál?
Vlastně ani nevím, co bylo tím impulsem k tomu si založit svůj vlastní blog. Chtěla jsem se pustit do něčeho, v čem jsem viděla potenciál v osobním rozvoji. A musím říci, že mi založení blogu změnilo život.
Díky němu totiž poznávám nové lidi a nová místa, což jsou věci, které mě v posledních letech neustále rozšiřují obzory a naplňují mě.
Teď probíhá moje prezentace nejen u mě na blogu, ale i na sociálních sítích – Facebooku a Instagramu.
8. Daří se ti i s odstupem času tvořit obsah blogu podle prvopočáteční představy, se kterou jsi ho zakládala?
Upřímně musím říci, že jsem z počátku žádnou extra představu neměla. Jsem člověk, který žije dneškem a neplánuje hodně dopředu.
Snažím se svůj blog propojovat s tím, co právě prožívám a myslím, že díky tomu je i jeho obsah pro ostatní uvěřitelný.
9. Tvým koníčkem je kromě vaření také tvorba uměleckých fotografií. Zdokonaluješ se ve své zálibě? Pokud ano, jak?
Nikdy bych si nemyslela, že mě bude foodstyling tolik bavit.
A i když si nemyslím, že jsem přeborníkem, během několika let jsem se naučila alespoň základy tohoto oboru, které mohu využít na svém blogu.
10. Nemáš ambice zúčastnit se soutěže ve foodstylingu?
Já ani vlastně nevím, že taková soutěž existuje ? A určitě v tomto oboru existuje u nás mnoho větších odborníků.
11. Takové události by zřejmě předcházela i náležitá příprava. Zúčastnila ses v minulosti kurzu foodstylingu, jehož absolvování bys doporučila i ostatním?
Byla jsem na mnoha kurzech, ve kterých byl i foodstyling.
Jeden, na který si vždy moc ráda vzpomenu, probíhal v Bistru proti proudu a školila nás v tomto směru přední food fotografka Šárka Babická.
12. Co bychom naopak my doporučili našim čtenářům, je navštívit tvé webové stránky. Na nich mimo jiné sdílíš motto „láska prochází žaludkem“. Které své jídlo sis nejvíce zamilovala ty sama?
Hrozně ráda dávám jedlé dárky. Proto u mě na blogu doporučuji třeba recept na úžasný citrónový krém Lemon Curd.
Z nových receptů je to také mrkvový dort, který je u mých fanoušků velmi oblíbený.
13. Zařadila jsi jej i do nějakého z tvých online magazínů? Co tě k jejich publikaci vedlo a jak si vedou u čtenářů?
V mém online magazínu fanoušci najdou většinu mých receptů. Třeba zrovna mrkvový dort byl hvězdou říjnového čísla, protože se objevil i na titulní straně.
V mém magazínu, který je na mém blogu ke stažení zdarma, najdete nejen nové recepty, ale i tipy na nové restaurace, novinky v gastro světě nebo na poli módy a kosmetiky.
Magazín jsem začala vydávat především z toho důvodu, abych se odlišila od ostatních blogů a nabídla svým fanouškům něco originálního.
I když mi tvorba magazínu zabere velké množství času, každý měsíc mám velkou radost, když se číslo povede.
Děkujeme za rozhovor a do budoucna přejeme mnoho stejně zajímavých tvůrčích nápadů!